10 ползи на бентонита за здравето

10 ползи на бентонита за здравето

Има различни видове глина, а някои от тях са много полезни. Един от най-полезните видове глина е бентонитът. Благотворните свойства на тази глина далеч надхвърлят козметичното й приложение като маски за лице. Оказва се, че не само може да се пие глина, но и че тя може да има позитивен ефект върху организма. Бентонитът притежава потенциал да се използва като едно от най-мощните и ефективни детоксикиращи и регенериращи средства за нашето тяло.

Бентонитът е вулканична пепел, останала след изстиването на вулканите. Тази глина е била използвана от племената и народите на Андите, Централна Африка и Австралия. Бентонитната глина е напълно естествено вещество, което се използва за медицински цели от незапомнени времена. Съдържа магнезий, калций, силиций, желязо и други минерали.

Полезни свойства на бентонита

1. Мощна и ефективна детоксикация – изчиства от токсини и тежки метали

Доказано е, че бентонитната глина действа като силно детоксикиращо средство. Това свойство се дължи на неговата поликатионна природа, която позволява абсорбция на токсините. Глината има много силен отрицателен заряд на йони, които привличат токсини, бактерии, тежки метали, пестициди и паразити като магнит. Това предотвратява проникването на всички тези частици през стените на червата ни, предотвратява тяхното усвояване и ги извежда от тялото.

2. Балансира бактериите в червата

Бентонитът за пиене има двоен ефект. Първо, посредством абсорбцията той е в състояние да унищожи вредните бактерии, включително и кандида и афлатоксин. Второ, той насърчава благоприятна среда за растеж и развитие на полезните бактерии. Това е много важно, тъй като чревното здраве определя здравето на целия организъм.

3. Подпомага храносмилателните функции – ефективен при рефлукс, повишена киселинност, запек

При прием с вода бентонитът покрива лигавицата на стомашно-чревния тракт със защитен филм, докато нервните окончания се успокоят. По този начин се намалява действието на жлъчната киселина, причинител на язви и възпаления на червата. Бентонитът може да се прилага при лечение на гастрит, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника.

4. Облекчава констипацията и диарията

Изследвания сочат, че редовният прием на адсорбентни глини като бентонит може да помогне за облекчаване на храносмилателни проблеми като запек и диария.

5. Подобрява цялостното здраве и благополучие

Бентонитът увеличава синтеза на енергия от нашите клетки. Той спомага за по-пълното усвояване на хранителните вещества от храната и може да бъде ценен съюзник в борбата с излишните килограми.

6. Алкализира организма

Бентонитът действа като антиацидно средство за регулиране на киселинно-алкалния баланс в червата.

7. Има антиоксидантно действие

Бентонитът улавя свободните радикали и помага за извеждането им от тялото. Свободните радикали се образуват по време на клетъчното дишане. Броят им се увеличава, когато хората са изложени на неблагоприятни фактори на околната среда (химикали, замърсена атмосфера, радиация, тютюнев дим и др.).

8. Укрепва имунната система

Почти 80% от защитните имунни клетки са в червата и стомаха, а бентонитът помага за възстановяването на мембраната на стомашно-чревния тракт.

9. Помага за забавянето на биологичното стареене

В своя химичен състав бентонитът съдържа над 60% силициев диоксид. Силицият може да забави биологичното стареене и да предотврати артериосклерозата, образуването на бръчки по кожата и калцификацията на кръвоносните съдове (например аортата). Затова силициевият диоксид получи името „сол против стареене“.

10. Облекчава кожни заболявания

Бентонитът е ефективно помощно средство при кожни заболявания като екзема, псориазис, акне, невродерматит, дерматит. Бързо се проявяват лечебните му ефекти при изгаряния, ухапвания от насекоми и натъртвания. В тези случаи външната употреба е под формата на прах или чрез компреси с водна суспензия на монтморилонит. С помощта на компреси с бентонит е възможно да се предотврати възпалителният процес и да се облекчи подуването на кожата.